НОВИНИ
Home / Хардуер / Sony и Panasonic разработват 300GB оптичен компактдиск
Sony и Panasonic разработват 300GB оптичен компактдиск

Sony и Panasonic разработват 300GB оптичен компактдиск

Две от най-големите фирми конкуренти в Япония – Sony и Panasonic – обединяват сили в разработката на ново поколение оптични дискове, които ще могат да съхраняват 300 GB данни. Това се равнява на общото пространство на близо 429 стандартни компактдиска от по 700 MB.

В понеделник представител на компаниите обяви, че целта им е да „разширят дейността си в сферата на дългосрочното цифрово съхранение на данни” и ще направят всичко възможно да пуснат на пазара новата генерация компактдискове преди края на 2015 год.

„В последно време се забелязва рязко покачване на нуждата от пространство за архивиране на данни. Това е тенденция наблюдавана не само в големите индустрии като кино и телевизия, но също така и от големите облачни центрове (Cloud Data Centers), които поддържат все по-големи обеми от данни в съответствие с развитието на мрежовите услуги” заявяват от компаниите. „Оптичните компактдискове са стабилна среда за дългосрочно съхранение на съдържание” допълва говорителят. 300 гигабайтовите дискове се разработват за употреба в професионална среда, където нуждата от тях е най-крещяща. За сравнение DVD дисковете, които се предлагат на пазара в момента могат да съхранят 4,7 GB, а Blu-ray дисковете – 25 GB.

Важно е да припомним, че това не е първият път, в който двете компании си сътрудничат в разработката на иновативни технологии. Миналата година двете компании си партнираха в разработката на OLED панели за телевизори и големи екрани.

Как предпочитате да съхранявате вашата информация – в облачна технология или във физически устройства (твърди и компакт дискове)? Мислите ли, че 300 гигабайтови дискове биха били полезни? Вашето мнение е важно за нас, моля оставете коментар в полето отдолу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*