НОВИНИ
Home / Хардуер / Samsung 840 EVO SSD – еволюция в хардуерно отношение
Samsung 840 EVO SSD – еволюция в хардуерно отношение

Samsung 840 EVO SSD – еволюция в хардуерно отношение

SSD 840 evoВ началото на юли Samsung представи новите си твърдотелни дискове SSD 840 EVO (Solid-State Drive), които са светкавично бързи, невероятно отзивчиви и могат да подобрят производителността на всеки компютър, бил той стар или нов. За сега обаче доминацията на дисковете използващи NAND базирана технология вместо стандартните твърди дискове HDD (Hard Disk Drive) с въртящи се плочи е все още предимно във филмите и сферата на научната фантастика. Капацитета на новите твърдотелни дискове трябва да се покачи, а цената в същото време да спадне, преди да започнем да говорим за времето, в което SSD напълно ще измести употребата на HDD.

До скоро максималният капацитет на твърдотелните дискове беше 500 GB – пространство достатъчно за „entry-level CAD” употреба, но недостатъчно за големи CAD/CAM/CAE датабази. Само за сравнение максималната големина на HDD в момента е 4 TB. Точно по тази причина двете технологии SSD и HDD се използват предимно успоредно – SSD за операционни системи, апликации и друг тип софтуер, поради добрата си производителност, а HDD за съхранение на големи количества информация.

Добрата новина е, че моментното статукво е напът да се промени заради изключително бързото развитие на SSD технологията от южнокорейския гигант Samsung. Само за няколко години Samsung успя да си извоюва позицията на водещ производител и разработчик на твърдотелни устройства. За разлика от останалите марки на пазара южнокорейската фирма изработва сама всяка една част от устройството – от NAND флаш паметта, през най-малкия елемент, до контролера на паметта. Това не само спомага продуктите да стигат по-бързо до пазара, но и намалява крайната им себестойност.

2Такъв е и случаят с новия SSD 840 EVO. Освен че е първият твърдотелен диск с капацитет от 1 TB, цената му е напълно съобразена с потребителските възможности – около 1150 лв с ДДС. Тя е около 10 пъти по-висока от тази на типичните HDD, но имайки предвид технологията и високата производителност, е напълно оправдана.

Както и името предполага SSD 840 EVO е евоюлирала версия на предшественика си SSD 840, който беше пуснат на пазара в началото на 2012. Новата версия предлага същата 3-годишна гаранция, но по-голям капацитет, по-добра производителност и наличие на някои смарт функции предназначени да повишат скоростите на писане и четене в определени ситуации.

Както повечето модерни твърдотелни дискове SSD 840 EVO използва SATA 3.0 (6Gb | 600GB/s) интерфейс, но има възможност за работа на по-старите версии SATA 2.0 (3Gb | 300GB/s) и SATA 1.0 (1.5Gb | 150GB/s).

Samsung са предвидили избор от пет различни капацитета на устройството с цел да задоволят нуждите на отделните групи потребители – 120GB, 250GB, 500GB, 750GB и 1TB.

Заради малките си размери SSD 840 EVO може да бъде инсталиран както на настолни компютри, така и на преносими. Потреблението на енергия на твърдотелния диск е изключително малко и това спомага за по-голяма издръжливост на батерията на лаптопа, отколкото при стандартен HDD.

3Освен невероятните хардуерни характеристики от Samsung са интегрирали и софтуерна поддръжка наречена Magician Software, грижеща се за мониторинг и оптимизиране на производителността, ъпдейти на фирмуера и подсигуряване на информацията. Софтуера е изключително лесен за употреба – просто трябва да бъде избран един от трите профила Maximum Performance, Maximum Capacity или Maximum Reliability и той автоматично ще избере най-подходящите настройки. Помислено е и за по-напредналите потребители, като има възможност за ръчно въвеждане на настройките.

SSD 840 EVO е впечатляващо попълнение към високоуважаваното семейство на твърдотелните дискове на Samsung. той осигурява изключителна производителност и има потенциала да даде на всяка HDD базирана станция напълно нов живот на по-високи обороти.  В пакет с Magician Software прехода от HDD към SDD е напълно безболезнен. SSD 840 EVO бие конкуренцията си на всяко едно ниво от производителност до ниска себестойност на устройствтото. С него операционната система ще работи по-гладко, игрите ще зареждат светкавично, а графичната обработка на видео и изображения ще се превърне в истинско удоволствие. Ако се чудите как да оптимизирате производителността на вашият компютър, SSD 840 EVO е перфектното устройство за тази цел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*