НОВИНИ
Home / Забавление / Nissan разработва автономен автомобил до 2020г.
Nissan разработва автономен автомобил до 2020г.

Nissan разработва автономен автомобил до 2020г.

Self-driving RobotCarNissan обяви своите цели за присъединяване към пазара на автономни автомобили до 2020 год. В съобщение от днес японския гигант Nissan заяви амбициозните си намерения да внедри до 7 години „революционна и икономически изгодна” технология за роботизирано управление на превозни средства.

„Нестихващото желание на Nissan да поставя под въпрос конвенционалното мислене и устремеността към непрестанен прогрес е това, което ни отличава от останалите компании” заявява Карлос Гош, изпълнителен директор на Nissan. Той се аргументира с направеното през 2007 година обещание, че до 2010 японският производител ще пусне в масова продажба автомобил с нулеви емисии на замърсяване, какъвто е моделът Leaf – най-продаваният електрически автомобил в историята.

„Сега, аз се ангажирам да представя новаторската технология „Автономно Шофиране” до 2020 год.” продължава Карлос Гош. Работата по концептуалните модели вече е започнала и се очаква да приключи до края на фискалната 2014 год. Технологията ще бъде тествана в градски условия и гарантира недостигани до сега нива на безопасност.

Посетителите на тазгодишното изложение “Nissan 360” в Калифорния, САЩ имат възможност да надникнат в началните разработки на технологията за автономно шофиране, включваща лазерни скенери, панорамни камери и система за изкуствен интелект, която тестово се използва в Leaf модела на Nissan.

Концепцията за автономно шофиране е предназначена да открива и предотвратява в зародиш потенциално опасни ситуации на пътя. Според проучване на Nissan 6 милиона са регистрираните катастрофи в САЩ годишно и бройката расте всяка изминала година. Смъртта предизвикана от катастрофа пък е на първо място при хората на възраст между 4 и 34 години. От Nissan допълват, че 93% от злополуките са предизвикани от човешка грешка. В добавка автономното шофиране означава по-малко работа за шофьора и по-голяма мобилност за възрастната част от населението.

Въпреки разработките на големите автомобилни компании, IT гигантът Google е една обиколка пред всички. В края на 2010 Google смая целия свят заявявайки, че не само работи по технологията за автономно шофиране, но и вече са провели стотици успешни тестове по американската обществена пътна мрежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*