НОВИНИ
Home / Гейм Зона / Това е таблет, това е лаптоп, това е конзола – Това е Razer Edge Pro
Това е таблет, това е лаптоп, това е конзола – Това е Razer Edge Pro

Това е таблет, това е лаптоп, това е конзола – Това е Razer Edge Pro

1Както много геймъри по света и ние често тайничко си мечтаехме за устройство способно да побере функционалностите на геймърски компютър в портативни размери. Геймърските лаптопи са прекраксни и имат своето място, но то най-често е върху бюрото в хола. След седмица употреба на новия Razer Edge Pro разбрахме, че единственото, за което сме се надявали е да играем Bioshock Infinite в тоалетната без да си изгаряме скута. Всички на крака за Razer Edge Pro – сбъдната мечта за всеки себеуважаващ се геймър!

Първата концептуална поява на Razer Edge през лятото на 2012 беше като странно изглеждащ таблет-контролер хибрид с дръжки и бутони от двете страни. На пръв поглед той изглеждаше нелепо и нефункционално, но с него дойдоха и обещания за подобрения. Обещания, които с помощта на отдадени на идеята геймъри бяха реализирани година по-късно. И ето ни в лятото на 2013 с невероятния Razer Edge Pro в ръце.

Razer Edge се предлага в два класа – Razer Edge по-ниския клас и Razer Edge Pro от най-висок клас. Razer Edge е снабден с Intel Core i5 процесор, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 4000 графична карта и 64 GB SSD твърдотелна памет – впечатляващи параметри дори за настолен компютър. Razer Edge Pro е по-мощният събрат и ще го разгледаме малко по-подробно в долните редове.

Razer Edge Pro има супер мощен процесор Intel Core i7 Dual core w/ Hyper Threading Base 1.9GHz / Turbo 3.0GHz, две плочки DDR3 по 4GB 1600MHz (общо 8 GB), две графични карти Intel HD4000 (DX11) и NVIDIA GT 640M LE (2GB DDR3, Optimus Technology), SDD твърдотелен диск в два различни капацитета – Razer Edge Pro 128 GB и Razer Edge Pro 256 GB. Допълнителни функции са HDMI порта (Codec supports 7.1), 2 MP предна уебкамера, вградени тонколони и зелен супер-скоростен USB 3.0 порт. Размерите му са 278.5 мм x 178.85 мм x 19.5 мм, а теглото е близо килограм.

2Но да оставим сухите факти настрана. Въпреки че всичко сочи, че мощта на Razer Edge Pro е затворена ако не в тялото на настолен компютър, то поне в на голям лаптоп, той всъщност е таблет с размер на екрана 10,1 инча в диаметър (1366 x 768 Pixels). Формата му е правоъгълна, като дори и на пръв поглед си личи, че е значително по-дебел от останалите таблети на пазара. Това е така заради зверския хардуер под капака, но в никакъв случай формата и теглото му не са недостатък. Напротив, солидността му го прави изключително удобен и придава чувство за наистина скъпо и качествено устройство. Дизайна му е повлиян от небезизвестния геймърски лаптоп на Razer Blade – използван е същият набразден метал за гърба и естествено в средата е гравирано светещото лого на Razer.

10,1 инчовия дисплей използва IPS технология, която гарантира перфектна картина дори и в силно осветени условия. Резолюцията от 1366×768 може да се стори ниска на геймърите свикнали да играят на 1080p FullHD, но не трябва да забравяме, че Razer Edge Pro е портативно устройство с не толкова голям екран и наличието на по-малко пиксели не влияе чувствително на картината.

4Операционната система на Razer Edge Pro е Windows 8. Той е способен да подкара абсолютно всички програми и приложения поддържащи Win8. Игрите предназначени за компютри, дори и най-новите заглавия, не представляват затруднение за него. Тук обаче трябва да се вземе под внимание издръжливостта на батерията – при използване като таблет тя трае между 4 и 6 часа, но при пълно натоварване с игри изискващи сериозен ресурс, батерията се изтощава за около час-два. Това обаче не би трябвало да е проблем, тъй като малко хора биха издържали 2 часа държейки близо дву-килограмово устройство в ръцете (теглото е с включен геймпад контролер). Предпочитания от нас метод за игра е с Xbox контролер при включен Razer Edge Pro в специалната докинг станция.

7Тук е мястото да се запознаем с допълнителните аксесоари към Razer Edge Pro. В момента на пазара се предлагат геймпад контролер и докинг станция, а в най-скоро време, имаме уверението на Razer, че ще има стилна докинг клавиатура, която ще превръща таблета в изискан лаптоп. Razer Edge Pro Gamepad Controller ще превърне таблета в портативна конзола. Той представлява закрепващ се за гърба на таблета механизъм с ръкохватки с дигитални бутони и аналогови стикове от двете страни. В добавка има 9и функционални тригери по подобие на тези в Xbox контролерите. Razer Edge Pro Docking Station е докинг станция превръщаща таблета в настолна игрова конзола. Освен че захранва устройството, докинг станцията има по-богат набор от изходящи и входящи портове. С нейна помощ можем да изведем картината от Razer Edge Pro директно на телевизор или друг вид екран чрез HDMI кабел.

Най-голямото препятствие пред Razer Edge Pro е неговия иновативен характер. Специалистите в сферата са единодушни, че най-мощният Windos 8 таблет е изпреварил времето си. Той ни предлага един съвсем нов начин за игра на електронни игри. Революционността му е най-големият му враг и конкурент за сега. Геймъри свикнали с десетки години да играят с мишка в едната и клавиатура в другата игра ще срещнат затруднения да овладеят управлението на това портативно устройство и може би ще се откажат преди още да са постигнали някакъв напредък. Тепърва предстои да разберем дали тази форма на игрови конзоли ще се наложи сред отдадените геймъри и ще повлече лавина от промени след себе си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*