НОВИНИ
Home / Хардуер / Серия четириядрени процесори Intel Core i7-4770
Серия четириядрени процесори Intel Core i7-4770

Серия четириядрени процесори Intel Core i7-4770

or40717_1В началото на юни 2013 производителите на микропроцесори и специализирани интегрални схеми от Санта Клара, САЩ – Intel пусна на бял свят най-новата си серия компютърни процесори от последна генерация. Това са четириядрените Intel Core i7 от четвърто поколение, обозначени с кодовото име Haswell. Серията разполага с разнообразие от модели за настолни и мобилни компютри, както и с модели с различаващи се спецификации. Тук ще отделим внимание на най-мощните от тях Intel Core i7-4770 и Intel Core i7-4770K.

Core i7-4770 е базовият модел на линията. Той, както и всички останали модели от серията, са съвместими с новия LGA1150 сокет (конектор) и работят съвместно с новите чипсети Intel 8 Series. Базиран на 22нм 3D транзистор, той не само продължава лидерската позиция на Intel по отношение на производителност и енергоспестяване, но и вдига компютърните разработки и решения на изцяло ново ниво. Четириядрения 3.4GHz процесор с Turbo Boost технология (до 3,8 GHz), заедно с вградената графична карта, правят сърфирането в интернет, гледането на филми в HD резолюция, играта на 3D компютърни игри и дори оперирането с Windows 8 забележимо по-бързо и гладко.

Процесорите Core i7-4770 и Core i7-4770K са практически идентични що се отнася до системни спецификации, с някои дребни разлики. Най-важната е, че „K” моделът е с отключен множител, което позволява овърклокване. Тактовата му честота (base clock) е със 100 MHz по-висока (3,5 GHz при „K”). Третата разлика е, че при „K” модела е премахната поддръжката на технологиите Intel vPro/TXT/VT-d/SIPP. Цената на Core i7-4770 е около 650 лв., а на Core i7-4770K – 700 лв.

1Новата микроархитектура базирана на 22нм 3D транзистор с кодово име Haswell разполага с напълно интегриран регулатор на напрежение (FIVR) за дънни платки с по-опростен дизайн. Тя гарантира подобрена CPU производителност и овърклок спрямо предишното поколение процесори 3770.

2Четвъртата генерация процесори с Haswell архитектура са интегрирани с Advanced Vector Extensions 2 (Intel AVX2), който увеличава производителността на целочислените операции. Haswell също така предлага нови възможности, като Gather and FMA (Fused Multiply-Add). Допълнителните нови инструкции на четвърто поколение процесори ускоряват ключовите алгоритми, включително и паралелен extract/deposit. AES-NI производителността също е подобрена.

Освен всичко останало Haswell процесорите предлагат подобрения в интегрирания графичен чип с поддържка на DirectX11.1 за оптимизация на графичната производителност и OpenGL 3.2 и OpenCL 1.2 подобряващи общото представяне с GPGPU поддържани апликации. Intel Core i7-4770 серията има възможност за включване към три монитора чрез следните слотове – HDMI, DVI, Display Port, VGA.

3Интегрираната Turbo Boost 2.0 технология е значително по-интелигентна, енерго-ефективна и динамична спрямо предишната генерация процесори на Intel. Тя автоматично повишава производителността при нужда, като увеличава скоростта на процесорните ядра от базовата работна честота.

Според тестовете на повечето водещи специалисти в сферата, производителността на новите процесори от четвърта генерация е увеличена с 15-20%, а енергоспестяването е подобрено с около 10%. Единодушното мнение на специалистите е, че Haswell е една малка стъпка напред спрямо по-старото поколение, но е една огромна крачка за компютърните технологии и бележе нова ера в дигиталния свят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*