НОВИНИ
Home / TV, HiFi и Проектори / Монитор Asus PQ321QE – първият Ultra High Definition монитор на пазара (4k)
Монитор Asus PQ321QE – първият Ultra High Definition монитор на пазара (4k)

Монитор Asus PQ321QE – първият Ultra High Definition монитор на пазара (4k)

it_photo_200836_52В последно време пазарът на монитори страда от ясно изрезена стегнация в иновационно отношение, имайки предвид, че големите фирми са се съсредотичли в производството на 1080p и 1920х1200 и сякаш това е достатъчно за тях. Днес обаче, Asus вдига летвата с първия по рода си UHD (Ultra High Definition, над 8 мил. пиксела) монитор – PQ321QE. Освен с невероятния си контраст, той впечатлява с 31,5-инчов дисплей и матрица от ново поколение.

Както всички знаем, пазарът на компютри и компоненти преживява тежки времена в много аспекти. През последните няколко години продажбите намаляват и респективно разработките на нови модели се съсредоточават към процесорите (Intel и AMD) и графичните карти (nVidia и AMD). Проблемът се корени в това, че редовия потребител използва компютъра за сърфиране в интернет, създаване на документи и комуникация чрез електронна поща, а за това не се нуждае от процесор или видео карта от последна генерация.

it_photo_200839_52Излизането на новия монитор Asus PQ321QE ни дава една добра причина да „ъпгрейднем” компютърната си конфигурация. Той възпоризвежда невероятна резолюция от 3840×2160, която е често наричана 4k в технологичните среди, означаващо че PQ321QE може ефективно да покаже 4 FullHD монитора едновременно с плътност на пикселите от 140 PPI. За да си го представите по-добре ще вземем за пример Excel таблица – стандартен 1080p (FullHD) монитор показва 29 колонки и 39 реда, докато PQ321QE показва 59 колонки и 93 реда – впечатляващи показатели, способни да повишат производителността многократно.

Супер-резолюцията, предлагана от 4k монитор на Asus, разбира се, има високи изисквания от хардуерно естество и все пак много видео карти производство 2011 ще се справят прилично, а по-новите няма да имат никакви проблеми. Същото важи и за процесорите с вграден видео контролер. Единственото категорично изискване е наличието на DisplayPort, тъй като това е единствения кабел, който е в състояние да пренесе 4k сигнал.

it_photo_200842_52Asus PQ321QE е снабден с 10-битов RGB панел, предоставящ по-естествен преход на цветовете и различните им нюанси и по този начин показва снимки и изображения в по-натурални цветове от колкото сме свикнали до този момент. Монитора е базиран на Indium Gallium Zinc Oxide (IGZO) панел, за разлика от стандартните базирани на аморфен силиций. IGZO панела позволява значително по-малки размери на пиксела и респективно по-голяма дейталност на цялостното изображение.  В добавка ъгъла на видимост е 176 градуса по вертикалата и хоризонталата.

Монитора е с модернистичен „слим” дизайн, който е едва 35 мм. в най-дебелата си част. Профила му е максимално ергономичен, така че да не натоварва гръбнака. Стойката му предлага лесно регулиране на височината и наклона на монитора.

Главната цел на професионалния монитор Asus PQ321QE е да бъде инструмент, увеличаващ работната ефективност и продуктивност. Тестовете показват превъзходни характеристики на картината, цветовете са отчетливи, а динамичния диапазон – отличен.

В заключение можем да да заявим, че Asus наистина повдигат летвата в технологично естество и са създали звяр сред пазара на монитори, който трудно ще бъде настигнат от останалите фирми в сферата. Остава да се надяваме колкото се може повече компании да се включат в надпревата за 4k монитори, което ще доведе до още по-голям технологичен ръст и естествено ще свали цената им, която сега е висока за повечето потребители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*