НОВИНИ
Home / Гейм Зона / Как да изберем своята геймърска мишка
Как да изберем своята геймърска мишка

Как да изберем своята геймърска мишка

В днешно време пазарът на геймърски аксесоари и по-специално този на геймърски мишки е залят с огромно изобилие от модели, марки и технологии. Всички производители са заети да интегрират всякакви възможни функционалности в техните продукти и така правят избора на правилната геймърска мишка още по-труден. До някаква степен обаче, изобилието е в полза на потребителите, тъй като подбирането на мишка е строго персонално и лично. Една и съща мишка може да се плъзга като светкавица в ръката на даден потребител, а при друг да се запъва като магаре в калчища. Тук ще ви опишем най-важните спецификации и ключови функции, за които трябва да внимавате при избор на геймърска мишка.

Razer Naga Epic

Razer Naga Epic

Първо и най-важно трябва да решите какъв геймър сте вие и за какви игри ще използвате мишката – FPS (First-Person Shooter), RPG (Role-Playing Game), RTS (Real-Time Strategy) или MMO (Massively Multiplayer Online Game). Ако си падате по някой от последните три жанра, важно е мишката да разполага с по-голямо количество програмируеми бутони. Те най-често са странично разположени и предлагат на играча бърз достъп до най-често използваните

Logitech FPS

Logitech FPS

команди като магии, колби с живот и мана или дори мигновена смяна на предмети от инвентара. Такъв тип мишки са например серията Naga на Razer. Ако сте привърженик на FPS жанра, то ще трябва да обърнете внимание на чувствителността на мишката. Тук важни са вашите движения и размера на работната площ, която използвате – ако правите големи движения на голяма площ, трябва да гледате за по-бавна мишка с ниски стойности на dpi (1600 dpi и надолу се приемат за сравнително ниски), а ако движенията са ви резки и на малка площ, ще се нуждаете от мишка с висока чувствителност (над 3000 dpi). Някои от мишките предлагат ръчно регулиране на чувствителността с диапазон от 200 до 8200 dpi. Такива са моделите FPS на Logitech, Krypton на Gigabyte и G700 на Logitech.

sensorСензорът на мишката също е от определящо значение за нейната производителност. Типовете сензори се делят най-основно на три категории – лазерен, оптичен и инфраред. Лазерните мишки са най-широко разпространени и имат предимството да работят на всякаква повърхност – от пад до крачолите на дънките ви. Единственият им недостатък е, че имат по-голямо разстояние на повдигане от това на оптичните мишки, което означава, че при повдигане на мишката за промяна на позицията при стигане до края на подложката, сензорът ще продължи да разчита повърхноста и ще се трансформира в игрови движения, които ще преместят курсора или по-лошо – ще накарат екрана да се люлее бясно. Това може да се окаже драстичен сценарии, ако сте в средата на ожесточена престрелка в игри като Counter Strike, CoD и други FPS заглавия. Точно поради тази причина повечето професионални геймъри предпочитат оптичните мишки и винаги използват качествена подложка за тях.

Последен писък в гейминг индустрията са мишките с така наречения инфраред сензор. При тях е значително намалено разстоянието на повдигане, което създава проблем при лазерните сензори, но в същото време е запазена високата чувствителност към различните видове повърхности.

Logitech G700

Logitech G700

Следващото, което трябва да прецените е жична или безжична мишка искате. И двата типа си имат своите плюсове и минуси. Безжичната мишка предлага мобилност и ви спасява от непрестанно заплитащите се кабели, но времето за реакция се увеличава и може да предизвика нежелан лаг, тъй като се изисква време за достигане на сигнала от мишката до безжичния приемник и обратно. Разбира се, при съвременните геймърски безжични мишки почти липсва лаг, като перфектен пример за това са Logitech G700 и Razer Mamba. Освен светкавично бързото време за реакция, което предлагат и двата модела, те имат възможност и за работа на кабел чрез стандартно USB, което ги прави предпочитан избор от по-голямата част геймъри.

Що се отнася до начин на захват на мишката, има два основни типа – захващане с пръсти и захващане с длан. При първият тип мишката бива захващана и управлявана с върха на пръстите. При тях характерното е, че са с по-малки размери и тегло. Перфектен пример за такава мишка са Razer Deathadder 2013 и Logitech G100S. При вторият вид формата на мишката е ергономична за поставяне на цялата длан върху нея. Това са по-обемисти и тежки мишки и управлението се командва от дланта. Такъв модел мишка е Logitech G600.

Начин на захващане

Начин на захващане: вляво – с пръсти; вдясно – с цяла длан

Последното нещо за което трябва да се помисли е, че избора на геймърска мишка мишка е наистина много лично решение. Всички ние имаме различни разбирания за естетика, които ще повлияят на крайния избор. Някой може да харесват светлинните решения при мишките на Razer, други предпочитат по-функционалния и практичен дизайн на Logitech. И в двата случая личностните вкусове ще повлияят на решението.

Запомнете че избора на правилната геймърска мишка е изцяло ваш според вашите предпочитания, стил на игра и вкус. Перфектната мишка за мен, може да не бъде перфектната за вас. Така че направете списък с вашите предпочитания, отберете няколко модела мишки и след това решете според списъка. Не ставайте подвластни на лоялност към отделна марка, била тя Razer или Logitech – просто изберете мишка, която най-добре ще подхожда на вас и вашия стил на игра.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*