НОВИНИ
Home / Фото и Видео Техника / Винтидж серия фотоапарати Olympus PEN
Винтидж серия фотоапарати Olympus PEN

Винтидж серия фотоапарати Olympus PEN

Olympus Pen F

Olympus Pen F

Вдъхновени от миналото, с мисъл за качеството

Наскоро японският гигант-производител на оптична и фотографска техника Olympus пусна в продажба нова серия дигитални фотоапарати, черпещи вдъхновение от легендарния Olympus PEN-F, който се появи на бял свят през далечната 1963 год. Неговото модерно превъплъщение „издига нависоко стандартите в цифровата фотография на 21 век” с гордост заявяват производителите. Снимките не отстъпват по никакъв начин от тези направени с дигитален огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR), а богатото разнообразие от функционалности, артистични филтри и безжична свързаност изпращат цялата Olympus PEN серия сред най-добрите на пазара.

Дизайна на линията е изключително изискан и ще се хареса на любителите на ретро стила. Характерната извивка от горната страна или така нареченото „метално лице” и безпогрешно разпознаваемия надпис “OLYMPUS PEN” са заимствани от техния пра-родител Olympus PEN-F. Но това не е всичко – съвременният Olympus PEN има много подобрения на дизайна, отговарящи на тенденциите на 21-ви век. Едно от тях е стилната ръкохватка, която варира от елегантно вишнено червено до супер изискано, ръчно обработено дърво. Тялото на самия фотоапарат се предлага в различни цветове – черен, бял, сребрист и червен.

Семейството на съвременния Olympus PEN е представено от три модела от висок клас в България – Olympus E-PM2, Olympus E-PL5 и Olympus E-P5 – и съответстващи за тях аксесоари – допълнителни обективи, визьори и FlashAir карти (за моделите без вграден WiFi адаптер). В следващите редове ще разгледаме малко по-подробно различните модели и техните спецификации и аксесоари.

Olympus E-PM2Може да е далеч по-малък и по-стилен от SLR фотоапарат, но не се заблуждавайте! Olympus E-PM2 осигурява качество на професионална фотокамера благодарение на мощния сензор и процесор – 4/3“ Live MOS сензор и TruePic VI процесор. Той съчетава една от най-бързите системи за автофокус с бърз сензорен дисплей, като по този начин въвежда изцяло нов стил на снимане. Фокусирате и снимате за части от секундата, само с върха на пръста си. В който и режим да снимате, можете с едно докосване на бутона да преминете към Интерактивните указания, които ще ви помогнат да направите най-добрите възможни снимки. С 12-те артистични филтъра и 6-те ефекта ще превърнете снимките и видео клиповете си в произведения на изкуството само за миг. Максималната резолюция на снимките е 16.1 мегапиксела, а изходния формат е 12 битов RAW или JPEG. С Olympus E-PM2 можете да снимате професионални видео клипове във FullHD (1080p) при 30 кадъра в секунда. Фотоапарата има възможност за безжична свързаност с други устройства като смартфон, таблет компютър посредством FlashAir™ SDHC карта. Това удобство прави качването на снимки и видео в социалните мрежи бързо и без усилия. Цената му в комплект с обектив M.ZUIKO DIGITAL 14-42 милиметра 1:3.5-5.6 II R е около 1000 лв.

Olympus E-PL5Моделът Olympus E-PL5 е средното братче от семейството и като такова той е взаимствал положителните страни и на E-PM2, и на E-P5. Превъзходно качество на снимките се постига чрез отлични обективи, мощен сензор и добър процесор, които са същите като на E-PM2 – 4/3“ Live MOS сензор и TruePic VI процесор. Резултатът се изразява във висока резолюция (16.1 мегапиксела), богата градация, нисък шум и широк динамичен обхват. Фотоапаратът E-PL5 съчетава една от най-бързите системи за автофокус с бърз сензорен дисплей, като по този начин въвежда изцяло нов стил на снимане. Фокусирането е мигновено и се получава чрез докосване на 3 инчовия сензорен дисплей, който в този модел е с подвижен механизъм и има възможност за накланяне и завъртане до 170 градуса. Видеозаснемането отново е в максимална резолюция FullHD (1080p) при 30 кадъра в секунда. Безжичната връзка с други устройства се осъществява с FlashAir™ SDHC, а споделянето в социалните мрежи никога не е било толкова бързо. Цената му в комплект с обектив M.ZUIKO DIGITAL 14-42 милиметра 1:3.5-5.6 II R е около 1200 лв.

Olympus E-P5Стигаме и до флагмана на серията Olympus E-P5, който в действителност се появи последен на пазара и е най-новото предложение на Olympus. E-P5 дава същото качество на изображението като многонаграждавания професионален фотоапарат Olympus OM-D. С него ще правите снимки, покриващи върховите стандарти при D-SLR-те. Механичният затвор със скорост до 1/8000 от секундата изважда най-доброто от суперсветлосилните и качествени обективи за постигане на максимален боке ефект при ярки светлинни условия, или за замразяване на бързо движещи се обекти като течаща вода, трептящи крила на колибри или спортни събития. Освен всички суперлативи, които заслужава за ултрабързия автофокус, системата FAST AF в новия E-P5 впечатлява с още безброй качества – със Super Spot AF се забелязват и най-ситните детайли на обекта и можете да прецизирате фокуса в отделни части от изображението дори по-добре от D-SLR апарат – всичко с върха на пръста върху сензорния дисплей. Същевременно, високоскоростният режим на освобождаване на затвора с минимално забавяне свежда времето между сработването на затвора и експонирането до минимум. Ергономично позиционирани за повече бързина и комфорт, двата контролни ринга на E-P5 позволяват максимално да изразите творческата си същност. Просто настройвате блендата и скоростта, а после с промяна на функциите на двата ринга и леко бутване на лостчето настройвате ISO стойностите ( от 200 до 25000) и баланса на бялото. Формата на запис на изображенията е 12 битов RAW и JPEG, а видеоазаписа е впечатляващ – FullHD (1080p) при 30 кадъра в секунда. Ръкохватката на този модел е ръчно изработена от дърво, а различните нюанси ще отговорят перфектно на вашия стил. Olympus E-P5 разполага с вграден WiFi адаптер, с чиято помощ можете да разгърнете цялата свобода и удобство, които носи връзката между фотоапарата и смартфона или таблета – лесно и бързо споделяне на снимки, геопозициониране на снимките, live view от камера на дисплея на смартфона и дори снимане от разстояние чрез натискане на дисплея на свързаното устройство (смартфон, таблет). Цената му в комплект с обектив M.ZUIKO DIGITAL 14-42 милиметра 1:3.5-5.6 II R е около 2200 лв.

PEN_EZ-M1442-2-R_black__product_090_TL__x290Най-новото поколение M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 II R ( еквив. на 28-84mm при 35 mm формат) е с напълно нов, оптимизиран цялостен дизайн. Този супер компактен обектив осигурява отлично трикратно увеличение. Той разполага с MSC технология за отлично качество на снимки и видео и за изключително бърз и безшумен автофокус, дори и при увеличение. Независимо колко е бърз или колко е далече сниманият обект, може да бъдете сигурни в прекрасните резултати, а декоративните пръстени в различни възможности завършват перфектната визия на вашия PEN фотоапарат.

PEN_EZ-M4015-R_black__product_090_TL__x290От близки планове на детски лица, през снимки в помещение или на открито до снимки на тесни улички, M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm 1:4.0‑5.6 може да улови голямо разнообразие от обекти. С него няма да пропуснете нито една възможност за заснемане на добър кадър. Този обектив е перфектният избор, ако търсите 10.7x увеличение, без да се налага да ползвате няколко различни обектива.

.

ACCESSORIES_VF-4__Product_010__x290Електронен визьор VF-4 е подвижен и е снабден със сензор за око за автоматично превключване между визьора и монитора. В допълнение той е и с въртящ се механизъм (до 90 градуса), с което прави снимките от неудобни ъгли ваше любимо фото забавление. За да контролирате резултата още преди да сте натиснали спусъка, електронният визьор ви дава пълната информация за вашите настройки – компенсация на експонацията, бял баланс, съотношение на кадъра и т.н. Благодарение на механизма на заключване към апарата можете да сте спокойни, че няма да загубите този ценен аксесоар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*