НОВИНИ
Home / Забавление / Български ученици ще се обучават в НАСА
Български ученици ще се обучават в НАСА

Български ученици ще се обучават в НАСА

space-camp-turkey-ins290 български ученици ще преминат специализиран едноседмичен курс в партньорския лагер на НАСА Space Camp Turkey в Измир

Обучението ще включва симулация на изстрелване на совалка в космоса, моделиране на космическа база на Марс, както и упражнения при нулева гравитация. Освен чисто техническата част в астронавтиката, децата ще се учат как да представят страната и респективно планетата си. Тъй като програмата е предназначена за деца, ще бъдат проведени множество обучителни игри и викторини. Участниците ще бъдат разделени на отбори, които ще си сътрудничат в изследователската дейност.

През изминалата, 2013 година, над 400 участници от 22 области на България са взели участие в космическата програма на НАСА в Измир. 2014 година ще бъде единадесета поредна, в която е представена държавата ни и с всяка година интереса нараства.

„Космосът сега е реалност, позволяваща на децата да вървят напред”, споделя Марияна Лозанова, мениджър на един от отборите, взели участие в Space Camp Turkey през 2013 г. Това се случи на проведената през изминалата седмица пресконференция, целяща да запознае заинтересованите с дейностите и графика на програмата за идната година.

Лекторът Толга Йълдъръм разясни идеята на обучението и смисъла децата да бъдат групирани в отбори – „Децата се учат да работят в екип, като се учат как да разпределят времето си, да се справят с кризи и да комуникират по между си.” Умения, които ще бъдат нужни не само в открития космос, но и тук на Земята.

В програмата за пръв път са включени училища от държави членки на Европейския съюз, като по този начин се дава възможност за директно партньорство между лабораториите на НАСА и българските училища. От 2014 тя ще бъде активна и в България.

Повече информация за параметрите и начин да участвате, можете да видите ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*