НОВИНИ
Home / Забавление / Британски учени изобретиха зарядно за телефони с… урина
Британски учени изобретиха зарядно за телефони с… урина

Британски учени изобретиха зарядно за телефони с… урина

Група учени от University of the West of England изобретиха зарядно за телефони, което вместо електричество се захранва с урина. Колкото и налудничево да звучи, урината може да се окаже горивото на бъдещето. Ключов елемент в технологията заемат наскоро създадените микробно горивни клетки (MFC), които превръщат органична материя в електричество, в дадения случай урина. Специално отгледаната бактерия разгражда химическите съединения в урината като част от метаболитните си процеси. Бактериите произвеждат електрони докато консумират органичната материя и този естествен процес създава малък електрически заряд.

„Никой до сега не е добивал електричество от урина, така че това е вълнуващо откритие” гордо заявява др. Йоанис Йерополус, инженер в Bristol Robotics Laboratory, къде то горивните клетки са разработени. „Предимствата на урината са, че тя не е толкова подвластна на непостоянния характер на вятъра или слънцето. Ние всъщност използваме отпадъчни вещества, за да добиваме енергия. Ако има ресурс, който сме сигурни, че е в безкрайни количества, то това е урината” добавя британския инженер.

След като урината е обработена от MFC, електрическата енергия се съхранява в кондензатор. За първия тест на изобретението учените използват обикновен телефон Samsung със стандарно зарядно. Въпреки че енергията получена при този тест е достатъчна за един кратък разговор, учените са оптимисти, че в близко бъдеще изобретението им може да бъде успешно интегрирано в тоалетните и баните. Те се надяват, че получената енергия би била достатъчна за захранването на електрически самобръсначки, четки за зъби и осветление.

Устойството е с големината на автомобилен акумолатор, но създателите вярват, че с времето ще разработят по-малък и компактен модел. С ниската си цена от 1 паунд на горивна клетка, учените се надяват да са разработили един нов, по-икономичен и екологичен начин за получаване на енергия.

Изследването е спонсорирано от Engineering and Physical Sciences Research Council и Gates Foundation (благотворителна фондация спонсорирана от Бил Гейтс, собственик на Майкрософт) с надеждата да помогне на развиващите се страни.

„Устройството може да бъде приложено както на регионално ниво, така в отдалечени региони в развиващите се страни” твърди др. Йерополус. „Горивните клетки, които използвахме в теста с телефона обработват 50 мл. урина, а най-малкото устройство разработено от нас е с капацитет 1 мл. Това ни прави оптимисти за разработването на мобилно устойство, което може лесно да бъде пренасяно” допълва инженера.

„Концепцията е вече тествана и работи, и само от нас зависи разработката и усъвършенстването на уреда, така че да е способен да зареди напълно телефонна батерия” завършва др. Йоанис Йерополус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*