НОВИНИ
Home / Гейм Зона / Игрови конзоли Playstation4 и XboxOne (Сравнение)
Игрови конзоли Playstation4 и XboxOne (Сравнение)

Игрови конзоли Playstation4 и XboxOne (Сравнение)

xboxSony Playstation 4 или Xbox One

Изминаха няколко месеца от премиерата на геймърските конзоли Sony Playstation 4 и Microsoft Xbox One на българския пазар. Продажбите в световен мащаб достигнаха до внушителната бройка от 10 милиона конзоли до днешна дата, без да имаме отявлен победител. Най-заклетите привърженици на марките държат да притежават наследника на  любимата си конзола, но как да постъпим, ако до сега не сме се сблъсквали с нито една от двете или просто искаме да преценим коя ще подхожда повече на личния ни стил и предпочитания. В следващите редове ще разгледаме преимуществата и недостатъците на Playstation 4 и Xbox One.

Дизайн

ps4-hrdware-large19Изборът между една от двете конзоли е като белене на лук, слой след слой докато направим най-добрия избор. Първият слой, естествено, е дизайна – външния облик не е от генерално значение за производителността, но е първото нещо, което прави впечатление.

Xbox One със своите размери 34.4 х 26.4 х 8.1 см е значително по-голям от конкурента си. Производителите от Microsoft съветват да се поставя винаги в легнала позиция, за по-добро охлаждане. Кутията на конзолата е оребрената, така че вентилаторите да могат максимално ефективно да извеждат топлия въздух.

Playstation 4 е с компактна форма – 27.4 х 30.5 х 5.1 см, която го прави почти невидим поставен сред друга „черна” техника. Дизайна му е далеч по-екстравагантен – половината повърхност е матова, а останалата половина гланцирана. Може да бъде поставен както легнал, така и изправен, според предпочитанието на потребителя и свободното място около телевизора.

Xbox One е с около 50% по-тежък от конкурента си – 3.56 кг срещу 2.75 кг за Playstation 4.

Производителност

Playstation 4 и Xbox One умножават мощността на предшествениците си Playstation 3 и Xbox 360 що се отнася до производителност. По-важното е, че инженерните дизайнери от двете компании са се поучили от грешките си от конзолите от предишно поколение и са ги избегнали до голяма степен в новото поколение.

И двете конзоли използват 8-ядрени процесори на AMD, в които, разбира се, инженерите на двете компании са направени собствени модификации. Процесора на Xbox One е леко по-мощен със своите 1.75 GHz на ядро, спрямо 1.6 MHz на Playstation 4. Тази разлика се изразява в 10% превъзходство на страната на Xbox One.

Що се отнася до графичната карта обаче, тук превъзходството е на страната на Playstation 4 – 1.84 teraflop срещу 1.31 teraflop за Xbox One. Това прави Playstation 4 значително по-бърз по отношение рендъринг на графични изображения.

Огромната хардуерна разлика между двете конзоли идва при оперативната памет. Въпреки че и Playstation 4, и Xbox One са снабдени с по 8 GB RAM всяка, Playstation използва RAM от най-ново поколение – DDR5, докато Xbox се задоволява с познатото ни от настолните компютри и лаптопи в момента DDR3.

Аксесоари

controller-comparison-580-90

Контролерите (геймпад) са може би най-важното звено в сравнението на конзолите, макар и изискванията тук да са строго индивидуални според предпочитанията на потребителя. Добрата новина е, че и двата производителя са вложили максимални усилия и проучвания, което рефлектира в ергономичността и интуитивния дизайн на геймпадовете.

Нека почти непроменения външен вид на контролерите на ви заблуждава. Над 40 иновативни решения са интегрирани с цел по-прецизен контрол и функционалност и в двата контролера – тъчпад (Playstation 4), “Impulse Triggers” (PS4, Xbox One), mono speaker (PS4).

В крайна сметка избора на контролер опира до лични предпочитания – някои ще изберат PS4, понеже са свикнали с успоредните аналогови стикове, други ще се спрат на Xbox One заради привидно несиметричното разпределение на същите стикове – запазена марка на Xbox от самото създаване на конзолата.

new-kinect-vs-ps4-camera-580-100

Камерите ще се окажат разочарование за геймърите, които са се докосвали до камерите на конзолите от по-старо поколение. Тук подобренията не са основни, а по-скоро козметични. Запазваме си окончателното мнение, понеже Kinect и подобната му камера на Sony са една напълно нова технологична територия, която предстои да се развива тепърва. Възможно е след година-две игрите да са изцяло пригодени за управление чрез жестови и гласови команди.

Игрови заглавия

Списъкът с игри за конзоли от последно поколение е все още прекалено кратък, за да може разликата между двете конзоли да е ясно изразена. Както всички знаем обаче, съществуват игри, които са предназначени ексклузивно за една от двете конзоли и не могат да бъдат стартирани на другата. Отдадените геймъри ще направят избора именно заради игровите заглавия предназначени за конкретната конзола. Ако сте нов в света на конзолите, Ви съветваме предварително да проверите игрите за конзолата, на която сте се спрели.

Цена-качество

Стигаме и до най-важният критерии – цена-качество. От гореизложеното можем да заключим, че по технически характеристики Playstation 4 има леко предимство, но дали е така и с цената. Xbox One струва около 1000 лв, като окомплектовката включва конзола, един контролер, камера и кабели. Playstation 4 се продава за около 800 лв. без камерата в комплекта. Цената и е около 180 лв., което прави общо 980 лв. или с около 20 лв. по-малко, от цена Xbox One.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*