НОВИНИ
Home / Забавление / Facebook стартира изследвания в сферата на изкуствения интелект
Facebook стартира изследвания в сферата на изкуствения интелект

Facebook стартира изследвания в сферата на изкуствения интелект

dsc00020-h

Ян ЛеКън – Професор от Нюйоркския Университет

Google не е единствената значима технологична компания, която се впуска в необятния свят на изкуствения интелект – Facebook също се включва в играта. И за да докаже сериозността си в това начинание социалната мрежа назначи експерт по машинно обучение и мобилна роботика да води проучванията.

Професора от Нюйоркския Университет Ян ЛеКън с гордост обяви на своите Facebook и Google+ страници, че Facebook е учредил нова изследователска лаборатория за изкуствен интелект и е наел именно него като ръководител. В изказването си професорът добавя, че „главната цел на лабораторията е да извлече големи преимущества от изкуствения интелект.”

Част от сделката по привличането на Ян ЛеКън включва сътрудничество между Facebook и Нюйоркския Университет в проучвания в сферата на информационните науки, машинното обучение и изкуствения интелект. ЛеКън ще продължи да преподава в университета, съвместявайки едновременно и длъжността на ръководител на изследователската лаборатория на Facebook.

Очаква се до дни главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да обяви официално новината.

Наскоро Google откри собствена лаборатория за проучвания на изкуствения интелект наречена Quantum Artificial Intelligence Lab. Проучванията целят да разберат дали квантовия компютър е способен да се справи със задачите, които са твърде сложни за традиционните компютри. Технологичния гигант също назначи един от най-известните изобретатели и футуристи Рей Кърцуайл да работи по машинното обучение и гласовата комуникация с машини.

Докато Google е всепризната сила когато става въпрос за инвестиции и изследвания в така наречените „прокети от Космическата Ера”, Facebook тепърва навлиза в тази сфера, но има потенциала да настигне конкурентите си. Лабораторията на Facebook ще се простира на три локации в две различни държави – Менло Парк, Калифорния (САЩ), Ню Йорк Сити (САЩ) и Лондон (Англия).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*