НОВИНИ
Home / Хардуер / DVD-R M-disk™ RiData – Хилядолетният диск е вече реалност
DVD-R M-disk™ RiData – Хилядолетният диск е вече реалност

DVD-R M-disk™ RiData – Хилядолетният диск е вече реалност

Mdisc_5PkBox12 OL„Не всички устройства за съхранение на данни са създадени равни!”

Поставете качествена книга в библиотеката си… Извадете я след 500 години и няма да имате никакъв проблем да я прочетете. Сложете най-ценните си данни на твърд диск, оптичен диск или флаш памет – изчакайте 5 години и ако сте късметлия, ще успеете да разчетете до 1/5 (една пета) от първоначалната информация. Това ли е най-доброто, което може да ни предложи дигиталната ера?!?! Отговорът е НЕ!

В началото на 2013 официално излезе на пазара DVD, а скоро очакваме и Blu-Ray диск, от напълно нова технология наречена M-disk™ с трайност на живота до 1000 (хиляда) години. Наскоро от Американското министерство на отбраната направиха пълни тестове за издръжливостта на DVD-R M-disk™ RiData и заключението им беше, че „нито един от тестваните дискове не показва признаци на влошаване или липса на данните предварително съхранени на тях.” Естествено, това е гаранция за качество, понеже едва ли Вашата лична колекция M-disk™ ще бъде подложена на екстремни условия като тези при тестовете, а дори и да е, те ще издържат за идните 50-60 поколения.

chartМоже би се питате как е постигната подобна издръжливост? Ключа е в записващия слой на диска, който за разлика от „обикновените” дискове е направен от неорганичен минерал. Лазера на DVD записвачката буквално гравира физически дупчици в този слой, които не са подвластни на природни влияния като температура, осветеност или влажност.

Какво Ви е нужно да знаете за тях? Цената на DVD-R M-disk™ RiData дисковете е около 7 лв. на бройка. Blu-Ray версията се очаква да бъде около три пъто по-скъпа и да излезе на пазара в началото на 2014 година, а DVD M-disk™ се предлага вече на българския пазар. Екслузивен производител е тайландският гигант в сферата на оптични устройства за съхранение на данни RiData. Не всички DVD записвачки могат и гарантират коректен запис на диска, за това пък всички Blu-Ray записвачки се справят идеално с писането на данни върху DVD-R M-disk™ RiData. С четенето от M-disk™ се справят абсолютно всички DVD и Blu-Ray устройства.

Дали след 50 години ще има устройства способни да прочетат M-disk™ е най-често задавания въпрос. Конкретен отговор не може да бъде даден, но съдейки по това, че оптичната технология е водеща от създаването си преди 65 години и е сравнително евтина и достъпна за масата потребители, със съвсем твърдо убеждение можем да заявим, че и следващите 100 години ще са в полза на оптичните устройства.

Технологиите няма да спрат да се развиват, това е безспорно, но единодушното мнение не всички специалисти е, че за сега M-disk™ е най-надеждното устройство за съхранение на дигитална информация и данни.

Каква информация бихте запазили Вие на DVD-R M-disk™ RiData за следващите 500, а защо не и 1000 години?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*