НОВИНИ
Home / Забавление / Южна Корея представя първия в света електрически автобус с безжично зареждане
Южна Корея представя първия в света електрически автобус с безжично зареждане

Южна Корея представя първия в света електрически автобус с безжично зареждане

Идва ли края на тромавите и ненадеждни тролеи и началото на една напълно нова ера в автомобилното и пътно строителство? Това е най-често задавания въпрос през последните дни в света на автомобилната индустрия. Отговорът ще бъде ясен във вторник 13 август 2013, с представянето на първия в света електрически автобус с безжично зареждане. От няколко месеца текат трескави приготовления в южнокорейския град Гуми по поставяне на безконтактната настилка за зареждане на акумулаторните батерии на автобуса.

Разработената в Корейския Институт за Наука и Технологии (Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST) технология позволява на електрическия автобус да бъде зареждан по въздуха без значение дали е той е в движение или е спрял, елиминирайки нуждата от специални станции за зареждане и респективно премахвайки дългото време нужно за зареждане.

В интерес на истината, автобусите, които ще тестват технологията са отдавна навлезли в употреба в азиатската държава. Те са наречени OLEV и се използват в кампуса на университета KAIST, като до сега са разчитали станции за зареждане. Два от тях ще са отговорни за тестването на системата за безжично зареждане по 25 километровото трасе в град Гума. Мощността им е 136 конски сили (100 kW) и в началото ще бъдат натоварвани на 85% от потенциала си.

„OLEV е крайъгълен камък в развитието на чисто електрическите автомобили, като жизненоважна опция за бъдещето на световната транспортна система, били те лични автомобили или публичен транспорт” заявяват в прессъобщение от Корейския Институт за Наука и Технологии. „Този пробив води до преодоляване на някои технически проблеми в налагането на електрическите возила като започнем от най-малкото – цена, тегло, обем и стигнем до ограниченията в дължината на изминатия път и липсата на инфраструктура за зареждане” добавят от института.

bus2

Учените от KAIST използват иновативната технология Shaped Magnetic Field of Resonance (SMFIR), която позволява на електрическите превозни средства безжично да черпят енергия директно от пътното платно по време на движение при разстояние максимум 17 см от платното.

От института разкриват, че зареждането ще става посредством кабел под пътната настилка, които ще създава електромагнитно поле, улавяно и трансформирано в енергия посредством устройство закрепено в корпуса на OLEV автобуса. Въпреки големия размер на автобуса у нужната мощност, за да бъде задвижен, батериите ще са 1/3 от размера на тези в стандартните електрически автомобили. Пътното платно влиза в така наречения клас „умни устройста” и ще може да разграничава OLEV автобуса от останалите автомобили и да му подава нужното количество енергия на нужното място.

Донг-Хо Чо, професор по електрическо инженерство и директор на Центъра по Безжично Зареждане, казва в изявление че „OLEV автобусите са повратна точка в разработките на електрически двигатели и очаква тяхното бързо комерсиализиране и навлизане в ежедневния живот.”

Двата OLEV автобуса подложени на тест ще събират данни до края на годината и ако всичко върви по план, властите в Южна Корея планират масовото въвеждане на технологията да започне през 2015 година.

Мислите ли, че новата технология за безжично зареждане ще донесе нужните резутати? Вашето мнение е важно за нас! Моля, споделете го в коментарите по-долу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*