НОВИНИ
Home / Фото и Видео Техника / Фотоапарат CANON SX50 HS
Фотоапарат CANON SX50 HS

Фотоапарат CANON SX50 HS

sx501SX50 HS  е последният член на семейството CANON SX. Супер оптичният зум позволява 50 пъти увеличение, което е еквивалент на фокусно разстояние 24-1200 мм. Замествайки предшественика си SX40 HS, SX50 HS предлага 12 мегапиксела задно осветен сензор, DIGIC 5 графичен процесор, 4.5 оптичен стабилизатор с IS технология, възможност за пълно ръчно управление, ISO от 80 до 6400, поддръжка на 12 битов RAW формат, 1080p HD видео със стерео звук, HDMI порт, 13 fps последователно заснемане, 2.8 инча подвижен LCD дисплей и огромна колекция от дигитални филтри на изображението.

Подобно на повечето камери с голямо оптично увеличение CANON PowerShot SX50 HS е нисък и набит звяр, не много по-малък от стандартните SLR камери, чиито стил е взаимствал. Той може да се похвали с широк диапазон от креативни решения, като фокусното разстояние от 24-1200 мм., което би го оскъпило допълнително и направило непосилно за средностатистическия потребител. Това което се губи в сравнение с DSLR, е компенсирано чрез лесната смяна между широкоъгълно рамкиране към близък план и обратно. Всичко това сумирано прави CANON PowerShot SX50 HS перфектния фотоапарат за любители и напреднали фотографи, въпреки не толкова ниската си цена.

Имайки предвид диапазона на увеличение, обемистото тяло и добавената тежест в литиево-йонната батерияsx505 (общата тежест на фотоапарата напълно оборудван с батерия и карта памет е 600 гр.), ще можете да постигнете максимална острота на изображението при снимане от ръка при максимална насторйка на телефото. Стабилизацията на изображението е от типа изместване на лещите, предлагайки 4.5 stop advantage. Подобно на своя предшественик SX50 HS отново е снабден със Ultrasonic Motor, който в съвкупност с Voice Coil Motor предлага бързо, тихо и сравнително гладко увеличение, което е от решаващо значение при заснемане на видео клип. Максималната бленда на обектива е f/3.4 при 24мм и малко по-бавно f/6.5 при 1200мм.

Погледнат отпред, с изключение на промяната в номера на модела, SX50 HS (HS означава High Speed) изглежда по-ъгловат като DSLR за разлика от предшественика си, в добавка ръкохватката е по-голяма и светкавицата е по-изпъкнала. Снабден е с голям AF сензор/ индикатор за самоснимачка в дясно от гигантския обектив, самоизкачаща светкавица. Дълбоко изваяната ръкохватка има грапава повърхност, предлагаща по-добро сцепление срещу приплъзване. Тя е удобна за захват с три пръста без да се получава неприятното приплитане застъпване на пръстите. От дясната страна на обектива има два нови бутона, спомагащи лесното 50 кратното увеличение. С натискане и задържане на най-горният Seek бутон можете да премахнете увеличението, което спомага бързото релокиране на желания от вас обект, а с отпускането на бутона се връщате отново на предходното увеличение. Долният Lock бутон заключва и автоматично следи обекта и го държи в центъра на кадъра докато снимате. Новото в този модел е системата за безжична връзка на Canon Speedlite EX светкавица, което значително увеличава възможностите на SX50 HS при заснемане при недостатъчно естествено осветление.

CANON PowerShot SX50 HS е снабден с високоскоростен DIGIC 5 графичен процесор, който дава възможност за непрекъснато снимане на до 13 кадъра в секунда и 120 fps или 240 fps слоу моушън видео риплей при респективно 640×480 или 320×240 pixels. При FullHD резолюция от 1920х1080 камерата прави видео с 24 fps,  а при резолюция от 1280х720 скоростта се покачва на 30 fps.

sx503Вградения стабилизатор на кадрите, който също е функция позната от SX40 HS е еквивалент на 4.5 stops, като камерата автоматично определя правилният вид стабилизация в зависимост от условията и обекта за заснемане. SX50 HS има 7 функции на стабилизатора: Normal IS, Dynamic IS, Powered IS (използвайки технологията на видеокамера за обекти на далечно разстояние), Panning IS (ориентирани в една посока подходяща за бързодвижещи се обекти, като автомобилно състезание и тн.), Macro IS, Tripod Mode (автоматично изключване на стабилизатора при използване на трипод) и Dynamic macro IS.

Фотоапарат CANON PowerShot SX50 HS има ефективна резолюция от 12,1 мегапиксела посредством CMOS сензор със задно осветяване, за да подобри способността за усвояване на светлина, като подобрението тук е, че няма кабели на пътя на сензора и светлината. DIGIC 5 графичния процесор се справя със 75% по-добре с намаляването на шума, от колкото DIGIC 4. Респективно намаляването на шума спомага за избягването от използване на светкавицата при различни фокусни разстояния и автоматично увеличаване на ISO. При SX50 HS ISO варира между 80 и 6400.

Баланса на бялото на целия кадър поддържа естествения баланс на лицата, както и на заобикалящата ги среда при използване на светкавица в условия на изкуствена осветеност. Камерата автоматично разпознава използването на два различни източника на светлина и възприема специализираните показатели на помещението.

sx506CANON PowerShot SX50 HS е камера, която е далеч по-лесна за употреба, отколкото повечето DSLR камери на пазара. Контролиращите бутони са добре разположени и с удобна големина. Лоста за управление на увеличението се намира в горната част на ръкохватката, където най-често е разположен показалеца на фотографа.

Камера CANON PowerShot SX50 HS има 12 различни настройки за снимане, вариращи между разпознаване на пейзажи и обекти чрез автоматични настройки; приоритет на затвора; приоритет на блендата; ръчни настройки като: дайджест, спортни мероприятия, пейзажи; цифрови ефекти; специални видео настройки за слоумоушън видео заснемане, чудесно за спортни събития.

sx504Възможните формати при заснемане на снимка са JPEG и RAW, добре прието нововъведение, което е способно да изравни SX гамата на CANON с основните конкуренти и е напълно логично да измести DSLR камерите от пазара. Видеозаснемането е в два основни формата:  4:3 и 16:9. Фотоапарата има mini HDMI слот за лесна връзка между него и телевизор, проектор или друг вид екран.

Новият 2.8 инчов дисплей има резолюция от 460к пиксела и отново остава недостижим за главните си конкуренти.

При натискане на бутона за включване, камерата реагира за невероятния интервал от под 2 секунди, позволяващ на фотографа винаги да бъде в готовност за поредния невероятен кадър. Фокусното разстояние е лесно видимо, като е изписано върху горната част на обектива. На гърба на фотокамера CANON PowerShot SX50 HS има подвижен 2.7 инча LCD екран, и тъй като това е полу-професионална камера има и оптичен визьор точно над дисплея. Отстрани на екрана има бутони за директно принтиране чрез безжична връзка с принтер и бутон за превъртане на видео клипове. Останалите бутони са разположени от дясната страна на SX50 HS, което спомага за лесен достъп само с използване на палеца на дясната ръка.

Четирипосочния контролен стик дава възможност за управление на компенсация на експозицията (+/- 2 EV); автоматичен таймер; избиране между ISO опциите; управление на фокуса, чрез сменя между нормално, макро и ръчни настройки. Последната функция позволява използване на колелцето за превъртане за задаване на опции за дистанцията на обекта от 0 см. до безкрайност.

Погледната отзад камерата забелязваме функционалния mini HDMI порт, порт за зарядно и дистанционно. Отляво има вградена тонколонка за прослушване на направените видео клипове. От долната страна на камерата има винт за монтиране на трипод или друга поставка. До него е вратичката за батерия и карта памет.

sx50 features

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*