НОВИНИ
Home / Лаптопи и Таблети / Нов и подобрен Amazon Kindle Paperwhite
Нов и подобрен Amazon Kindle Paperwhite

Нов и подобрен Amazon Kindle Paperwhite

kindle 1В началото на месеца американския гигант в интернет продажбите Amazon ненадейно обяви, че подготвя нова, подобрена версия на всепризнатия електронен четец Kindle Paperwhite под слогана „Най-доброто устройство за четене, точка!”. Той вече може да бъде закупен с предварителна заявка, а първите бройки ще достигнат до собствениците си в началото на октомври 2013 година. Датата, на която спират официалните продажби на стария модел е 30 септември. Новата генерация Kindle Paperwhite заменя напълно предшественика си, като дори наследява и името му.

Сигурно много хора се чудят какво още може да бъде подобрено в безспорно най-добрия електронен четец излизал до сега на пазара. Очакващите радикални промени сигурно ще останат разочаровани, но от Amazon вземат предвид факта, че потребителите са изключително доволни и са свикнали със стария Paperwhite и не внасят чувствителни промени по дизайна и функционалностите.

Най-забележителната разлика, която се вижда на пръв поглед е на гърба на устройството – голямо лого на Amazon. То е голямо, удебелено и изписано с гланц на матовия гръб. Запознати твърдят, че това е маркетингов трик предназначен за страните, в които Kindle не е чак толкова разпространен и надписа Amazon носи със себе си гаранция за качество.

kindle 2На хартия новия, освежен модел на Kindle Paperwhite идва с цял пакет от дребни подобрения, никое от които не е революционно, но добавя допълнителна стойност към цялостната екосистема на устройството. На практика новия модел е почти недокоснат, което е добра новина за „привикналите” потребители. Като оставим на страна добавеното лого на гърба, хардуера и външния вид на четеца на практика са същите. Новия Paperwhite е наистина малко по-лек, но не достатъчно, за да могат от Amazon да го представят като напълно нов продукт. В интерес на истината бихте се затруднили да направите разлика между освежения и стария модел, ако бъдат поставени един до друг.

Това е така, докато не включите вградената подсветка на четеца, която е претърпяла чувствителни промени. Тук е и една от най-генералните промени – осветителната система е изцяло преработена, като Peter Larsen, продуктов мениджър на Amazon споделя, че инженерите са изпробвали над 20 различни технологии докато стигнат до най-доброто решение. Всичко от системните настройки, през самата осветителна система и лампичката до позицията и силата на осветление е променено. Резултата максимално се доближава до анонсираната от Amazon маркетингова линия за по-бяло бяло и по-черно черно. Ако трябва да бъдем честни, подобрението спрямо предишната генерация е осезаемо и екрана на новия Kindle Paperwhite е по-малко сивкаво-син.

kindle 3В допълнение процесора на новия Paperwhite е с 25% по-бърз от предшественика си (1GHz за новия спрямо 800 MHz при стария), а дисплея е по-чувствителен на докосване. Тези две подобрения в комплект правят разлистването на страници чувствително по-бързо, макар и не мигновено. Издръжливостта на батерията отново е обявена за над осем седмици.

Подобренията в софтуерно отношение са истинската сила на новия Kindle Paperwhite. От Amazon са предприели някои хитри решения, които погледнато колективно правят употребата му по-лесна и приятна. Приятна изненада е интеграцията на бележките под линия в същата страница, като при стария модел се налагаше напускане на текущата страница и прелистване до страницата с бележки. Това е наистина удобна функция за книги с много пояснения и бележки под линия. Vocabulary Builder е друга полезна опция, с която търсените думи в речника и тяхната дефиниция се съхраняват и сортират и в последствие са лесно достъпни за бъдещ преглед. Продуктовия мениджър на компанията обещава още много нови софтуерни функции в първия ъпдейт на операционната система на устройството, която ще дойде „по въздух” още преди коледните празници. Нов начин на подредба на книгите в колекции и каталози ще бъде наличен в ъпдейта.

За родителите, интересуващи се от образованието на техните деца също е помислено. Функцията Freetime не само включва родителски контрол, изразяващ се в изключване на Kindle Store и достъпа до интернет, но и въвлича детското внимание чрез различен набор от постижения и награди. Тя окуражава децата да четат и им дава интересна информация от типа „Днес сте чели 10 минути повече от вчера”.

В общи линии новия Kindle Paperwhite не е от продуктите, които „задължително трябва да притежавате”, ако вече сте горд притежател на по-стария модел Paperwhite. Специалистите в сферата окачествяват новия Kindle като лека стъпка в еволюционно естество и не препоръчват замяната на по-стария модел с новия. Още повече, че новата операционна система на Kindle се очаква и за по-старите устройства. Ако, обаче, не притежавате Kindle Paperwhite, без значение новия или стария, а сте сред страстните почитатели на литературата, то той е напълно задължителен и е най-доброто, което може да се намери на пазара на електронни четци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*