НОВИНИ
Home / Принтери и консумативи / Как да изберем офис принтер
Как да изберем офис принтер

Как да изберем офис принтер

За разлика от мастилено-струените принтери, които правят малки точици при печат, лазерните принтери използват съвсем друга технология позволяваща по-бързото отпечатване на текст или графика върху хартия. При тях се използва ксерографски процес, като формирането на изображението става чрез лазерен лъч, сканиращ непосредствено фоточувствителния елемент на принтера. Повечето от моделите се предлагат в комплект с програми за управление, което допълнително улеснява интегрирането им в офиса. Можем да ги групираме в три категории: ниският клас е предназначен за малък офис или бизнес. Тези машини са изградени около факс и трябва да са свързани към компютър, за да работят като скенер и принтер. Средният клас уреди са базирани на малка копирна машина. Може да преснемете книги, списания и други триизмерни обекти. Многофункционалните от висок клас съчетават копира и принтера в един модул. Те работят изключително бързо и обикновено имат сортиращи и завършващи опции. Тук ще разгледаме третият клас мултифункционални лазерни устройства и техните ключови характеристики.

Лазерният принтер е стандартно оборудване за бизнес офиси от всякакъв калибър по целия свят. Тези „работни коне” в бизнес сферата предлагат на потребителите най-добро качество и скорост и напълно оправдават направеното вложение. Лазерните принтери са предпочитани от бизнеса заради по-евтините консумативи и респективно по-ниските себестойности на печат. Те са най-доброто предложение и за домашна употреба, особено ако са използвани от студенти, имащи чести и големи количества текстова документация и учебни материали за печат.

Схема на работата на лазерен принтер

Схема на работата на лазерен принтер

Преимущества на лазерната технология са нейната простота и възможности за развитие. Основният елемент на всеки принтер е барабанът, произведен от фотопроводящ материал. Първоначално той се зарежда положително, а когато се завърти, лазерен лъч обръща заряда на определени участъци. По този начин се изписват текстът и се получава т.н. електростатично изображение. След това барабанът се покрива с позитивно заредени частици тонер. Те естествено полепват само по местата, маркирани от лазера. Много от корекциите на лазерната технология се правят именно в този етап, защото колкото по-фин е тонерът, толкова по-високо е качеството на отпечатъка. След като тонерът е покрил барабана, под него минава хартията, върху която се отпечатва текстът. Скоростта на въртене на барабана определя бързината, с която принтерът печата. За да се изобрази тонерът върху листа, по барабана се пуска отрицателен заряд, по-силен от очертаното електростатично изображение, така че хартията да привлече тонера. Накрая готовият лист минава през смесител, който се състои от двойка нагрети до много висока температура ролки (затова и листовете излизат топли). Целта е да се стопи тонерът и да попие върху хартията. Барабанът след това се облъчва с фотони, за да се изтрие електростатичното изображение и отново се зарежда положително, за следващата страница.

През последните години пазарът е залят от изключително разнообразие в моделите принтери. При избор на лазерен принтер за офис употреба има много критерии, които трябва да бъдат взети предвид, но най-важният и изначален е да си направите сметка за какво точно и колко често ще бъде използван този принтер. Ако имате намерение да печатате големи количества текстови документи, трябва да вземете предвид скоростта, паметта, входящия капацитет и не на последно място качеството на печат. В последващите редове ще разгледаме малко по-подробно всяка една от тези спецификации.

Монохромен или цветен принтер

Монохромните принтери са значително по-евтини от цветните. Цените им започват от около 200 лв. Тези едноцветни лазерни принтери са значително по-евтини и производителни от масително-струйните си събратя, а и поддръжката им е по-лесна. При избор на цветен или монохромен принтер имайте предвид предназначението, за което го купувате и че поддръжката на цветния се оскъпява допълнително поради наличието на цветни тонер касети. Ако предназначението на желания от вас принтер е печат на текстови документи, то монохромният модел е най-подходящ за вашия офис или дом. Друго предимство на монохромните е по-бързата скорост и респективно по-високата производителност от това на цветните.

Качество на печат

Лазерните принтери са известни с високо отчетлив печат на текст и графики, но въпреки това не трябва да бъдат пренебрегвани спецификациите на резолюцията. Тя се измерва в точки на инч (dpi). Колкото повече точки на инч, толкова по-отчетлив ще е принта и повече детайли ще бъдат видими с просто око. Най-често монохромните принтери са с резолюция 1200 x 1200 dpi или 600 x 600 dpi, което е напълно достатъчно за текст и прости графики. Цветните лазерни принтери са с резолюция 2400 x 1200 dpi и нагоре.

Оперативна памет

Оперативната памет определя скоростта на печат и качеството на изображението. Принтерите използват оперативната памет за запазване на текущите задачи и респективно колкото повече оперативна памет, толкова по-висока резолюция и скорост на печат. Ако искате да принтирате файл с висока резолюция, а принтерът ви няма достатъчно оперативна памет да поеме задачата, то той автоматично ще намали резолюцията до нива, които да отговорят на възможностите на принтера. Подобрения и ъпгрейди на оперативната памет са възможни, но трябва да имате предвид, че в България не са много сервизите предлагащи подобна услуга. Повечето принтери са снабдени с 64 MB оперативна памет, което е напълно достатъчно за средно голям офис, а за по-големи и натоварени офиси специалистите препоръчват принтери с 128 MB оперативна памет.

Входящ капацитет

Изходящият капацитет е броя листи, с които даден принтер може да бъде зареден. За лазерни принтери това е обикновено между 150 и 500 листа. Тази спецификации е лесносравнима дори и за неопитен потребител в сферата на печатните технологии. Всеки сам може да определи според нуждите на офиса колко голямо отделение за листи хартия ще му е нужно.

Мултифункционалност

Работата в офиса не се изразява само и единствено в печат на документи. Това е взето предвид от производителите на печатна техника с мултифункционалните устройства. Те съвместяват в едно няколко функции, като най-често това са принтер, копир и скенер. За копира и скенера характеристиките са почти същите, като при принтера – скорост и качество изразено в резолюцията.

Това бяха най-важните характиристики при избор на лазарен принтер за офис употреба. Тъй като повечето офиси нужди, що се отнася до принта, са принтиране на текстови документи, тук ще ви покажем четири препоръчани от нас модела монохромни мултифункционални лазерни устройства на водещи производители на пазара. Според данните в таблицата, можете да подберете идеалния принтер за вашия офис.

Характеристики Samsung SCX-3405 Brother DCP-7055 HP LaserJet Pro M1132 Canon i-SENSYS MF3010
Функции печат, копиране, сканиране печат, копиране, сканиране печат, копиране, сканиране печат, копиране, сканиране
Тип монохромен лазерен А4 монохромен лазерен А4 монохромен лазерен А4 монохромен лазерен А4
Оперативна памет 64 MB 64 MB 8 MB 64 MB
Скорост на печат и копир до 20 стр/мин до 20 стр/мин до 18 стр/мин до 18 стр/мин
Време за първи печат 8.5 сек. 10 сек. 8.5 сек. 7.8 сек.
Разделителна способност 1200 х 1200 dpi 2400 х 600 dpi 1200 x 1200 dpi 1200 x 600 dpi
Дуплекс ръчно ръчно ръчно ръчно
Входящ капацитет 150 листа 250 листа 150 листа 150 листа
Разд. Спос. Сканиране 600 х 600 dpi 2400 х 600 dpi 216 x 297 dpi 600 x 600 dpi
Ориг. тонер касета Samsung MLT-D101S Brother TN2010 HP CE285A Canon CRG725
Капацитет 1500 копия 1000 копия 1600 копия 1600 копия
Цена на ориг. консуматив около 120 лв около 70 лв. около 120 лв. около 110 лв.
Съвмест. Тонер касета G&G MLT-D101S G&G CE285A
Капацитет 1500 копия 1600 копия
Цена на консуматив около 85 лв. около 45 лв.
Цена на устройство около 200 лв. около 240 лв. около 250 лв. около 270 лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*