НОВИНИ
Home / Фото и Видео Техника / Как да изберем дигитална видео камера
Как да изберем дигитална видео камера

Как да изберем дигитална видео камера

Дигиталните видео камери революционизират света до такава степен, че вече всеки може да направи видео с прекрасно качество. Поради огромното разнообразие от модели на пазара днес, избирането и закупуването на правилната камера става все по-трудно. Първото нещо, което трябва да се вземе предвид, е предназначението на камерата и бюджета, с който разполагаме. След това трябва да се преценят функционалностите, които изискваме от дадена камера и компромисите, на които сме способни според наличния бюджет. Тук ще наблегнем на ключовите характеристики при избор на дигитална видео камера и четири препоръчани от нас модела на водещите производители на видео техникна Canon и Sony.

Качество на картината6

При избор на дигитална видео камера първото нещо, което идва наум е качеството на карината. За фото апаратите водещ показател са мегапикселите – колкото повече, толкова по-добра и детайлна картина. Това обаче не важи за видео камерите. При тях определящ е типа сензор зад лещата и вида на графичния процесор. Повечето съвременни камери използват хардуерно и софтуерно подсилен CMOS сензор (Complementary-symmetry Metal-Oxide Semiconductor). Той е предпочитан от производителите заради ниската цена и надежността си. Определящ фактор е размера на сензора. Графичните процесори варират според производителите на техника. Например, Canon използват техния патентован DIGIC DV III процесор, а от Sony залагат на техния BIONZ. От графичния процесор зависи скоростта на камерата и кадрите за секунда, които могат да бъдат обработени.

За качествена картина от значение са още размера и качеството на оптичната леща, както и функциите за стабилизация на изображението. Много модели камери предлагат дигитална стабилизация на изображението, като в този случай това се получава с помощта на софтуер и процесора на камерата. Друг тип стабилизация е механичната, където механични части в лещата компенсират резките потрепвания на камерата. Специалистите препоръчват механична стабилизация.

5Дисплей и Лесно управление

При снимане изключително важни са ергономичността и лесния достъп до бутоните за контрол. Формата на камерата и захвата са от определящо значение за стабилността, а функционалните бутони допринасят за лесното управление на камерата. Изискванията за разположението на контролните бутони и ергономичността са строго специфични за различните потребители и зависят от техните предпочитания. Сложността на контролното меню също е определящо. LCD дисплея помага за рамкирането на изображението. Специалистите препоръчват диагоналния му размер да не е по-малък от 3 инча. Също така е важно да видите как се представя дисплея на слънчева светлина. Някои модели имат тъчскрийн, който дава различни опции и контроли за действия.

Увеличение

Увеличението бива два вида – оптично и цифрово. Оптичното увеличение е механично и се получава чрез движение на лещата. То не влияе на качеството на картината. Колкото  по-голямо е, толкова повече ще можете да приближите образа. Цифровото увеличение се получава чрез софтуер и не е препоръчително, тъй като сваля качеството на изображението.

7Формат на записване, Памет и Свързаност

Съвременните видео камери предлагат голям избор на формати на записване. Различните формати кодират по различен начен записания материал и от тях до голяма степен зависи качеството и размера на записа. Що се отнася до паметта, някои от камерите са снабдени с вътрешен хард диск и слот за карта памет. Други пък записват директно на оптичен диск. Всеки тип има своите предимства и недостатъци, така че потребителя трябва да направи своя избор спрямо налични бюджет. Свързаността показва начина за свързка на камерата с компютър, телевизор или други устройства за прехвърляне и съхраняване на данни. Най-често срещаните типове свързаност са USB и FireWire за запис и HDMI за преглед. Някои от съвременните модели камери разполагат с WiFi.

След като изтъкнахме по-важните характеристики при избор на дигитална видео камера, ще ви представим табличка съпоставяща характеристиките на четири препоръчани от нас камери. Според различните показатели в нея всеки може да сравни моделите и избере своята камера.

Характеристики Canon LEGRIA HF R38 Canon LEGRIA HF M52 Sony HDR-PJ220EB Sony HDR-CX320E
Резолюция 1920 х 1080 FullHD 1920 х 1080 FullHD 1920 х 1080 FullHD 1920 х 1080 FullHD
Сензор 1/4.85 type CMOS, Bayer pattern filter 1/3 тип HD CMOS Pro 1/5.8 type(3.1mm) back-illuminated Exmor R™ CMOS Sensor 1/5.8 type(3.1mm) back-illuminated Exmor R CMOS Sensor
Процесор DIGIC DV III DIGIC DV III BIONZ BIONZ
Оптично увеличение 32х 10х 32х 30х
Цифрово увеличение 1020х 200х 320х 350х
Дисплей 3“ тъч 3“ тъч 2.7“ тъч 3.0“ тъч
Вътрешен диск 32 GB 32 GB  –
Допълнителна памет SD / SDHC / SDXC SD / SDHC / SDXC Memory Stick PRO Duo™ (Mark 2), Memory Stick PRO-HG Duo™, Memory Stick XC-HG Duo™, SD/SDHC/SDXC Memory Card(Class 4 or Higher) Memory Stick PRO Duo (Mark 2), Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, SD/SDHC/SDXC Memory Card(Class 4 or Higher)
Файлов формат AVCHD/MP4 AVCHD/MP4 MPEG4-AVC/H.264 AVCHD™ format ver.2.0 compatible. STD:MPEG2-PS; JPEG PEG4-AVC/H.264 AVCHD format ver.2.0 compatible. STD:MPEG2-PS:MPEG-2 MP4: MPEG-4 AVC/H.264; JPEG
Други Wi-Fi Function (wireless LAN, DLNA). Direct storage to external HDD Wi-Fi Function (wireless LAN, DLNA). Direct storage to external HDD Вграден проектор широкоъгълен G обектив
Цена около 950 лв. около 980 лв. около 650 лв. около 760 лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*