НОВИНИ
Home / TV, HiFi и Проектори / Ефирни цифрови тунери
Ефирни цифрови тунери

Ефирни цифрови тунери

„Кабела на антената от едната страна, кабела на приемника от другата“. Тази фраза ознаменува преустановяване на излъчването на аналогова ефирна телевизия в България и започване на излъчването единствено на дигитална (цифрова) ефирна телевизия от 1 Септември 2013. Ако искате и след този ден да продължавате да гледате безплатна ефирна телевизия ще трябва да имате или телевизор с вграден цифров тунер или да си закупите външен такъв.

Тази промяна в излъчването се прави с цел по-качествен сигнал и по-малко загуби по трасето, респективно за по-добра и ясна картина за крайния потребител. Процеса е времеемък от гледна точка информираност на гражданите и за това по националната телевизия тече информационен блок през последните няколко месеца. От държавната телевизия са нарекли тази информационна кампания „Цифровизация.БГ“. Тя се състои от голямо количество рекламни клипове разясняващи всички неясноти около преминаването към цифрова телевизия, но никъде не се споменава или насочва зрителя към точния вид цифров тунер нужен за неговия телевизор.

На пазара има множество марки дигитални тунери, предлагащи различни характеристики, тип свръзка с телевизора и цени.

Най-важното, за което трябва да внимавате при закупуване на цифров тунер е вида свръзка с телевизора или така наречения интерфейс. Повечето модели тунери предлагат връзка чрез HDMI кабел, но по-старите телевизори страдат от липса на такъв порт. Друг вид интерфейс е компонентен кабел, състоящ се от 6 отделни чинча или SCART – един голям плосък конектор. Част от тунерите имат и допълнителна функционалност като USB порт, в който можете да включите флаш памет или външен хард диск. Това ще ви даде възможност да гледате филми, слушате музика или разглеждате снимки директно на екрана на телевизора си. Цифровия тунер не изключва използването на старата ви антена, с която до сега сте гледали аналогова, ефирна телевизия.

Преди да закупите цифров тунер внимателно погледнете вашия телевизор и се уверете за правилния тип връзка.

По-долу ще намерите снимки на типовете свръзка, кабелите и пълен каталог с цифрови тунери.

tv tuner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*