НОВИНИ
Home / Гейм Зона / Геймърска система волан с педали Logitech G27
Геймърска система волан с педали Logitech G27

Геймърска система волан с педали Logitech G27

Теорията на Чарлз Дарвин гласи, че процесът на еволюция предизвиква усъвършенстване на видовете с течение на времето. По-силните и по-ефективни черти ще претърпят напредък, докато по-слабите такива ще бъдат заличени. Тази теория се отнася с пълна сила и към индустрията на компютърните и конзолните игри и периферия. Logitech с гордост следва еволюционната линия на Дарвин и постоянно добавя нови, по-усъвършенствани видове към богатата си гама геймърски аксесоари. Новият Logitech G 27, еволюирала версия на култовия волан G25,  е красноречив пример за това. По времето си на излизане на пазара през далечната 2006 г. геймърският комплект G25 беше най-големият подарък на Logitech за света на симулаторните игри, гарантирайки прецизност, здравина и множество функционалности.

Колкото и добър да е G25, той беше далеч от перфектен. Отзиви и потребителски мнения посочваха области, изискващи подобрение. Инженерите на Logitech се вслушаха и най-естествено се случи: през Септември 2010 на пазара излезе новата, подобрена версия наречена G27.

Тъй като Logitech G27 е подобрена версия на предшественика си G25, нашият преглед ще бъде на база сравнение на двата модела – разлики които в единия случай увеличават и улесняват играта, и такива, които затрудняват.

Повече функционални бутони на волана

Честа критика на стария G25 е, че въпреки, че е снабден с 10 програмируеми бутона и осем посочен D-pad, само два от тези бутона са позиционирани на волана. Останалите бутони предлагат голяма гама от функционалности, но изискват от играча да измести вниманието си от екрана и волана , за да борави с тях. При G27 има добавени четири допълнителни бутона на 11 инчовия волан. Това предполага по широка метална основа, но инженерите на Logitech са се постарали промяната да е минимална, чрез намаляване размера на бутоните.

1

Вграден на волана оборотомер

Точно над главината на волана от Logitech са поставили оборотомер, максимално приближаващ симулацията до реалността. Той е съставен от 10 LED лампички, последователно светващи от зелено, през оранжево, до червено, като показват относителните обороти и достигането до желана точка за превключване на скоростите. Дизайна на оборотомера е взаимстван от модерните оборотомери от болидите на Формула 1. В комплекта на волана има включен софтуер, който осъвместява LED оборотомера с по-голямата част компютърни и конзолни игри. Това нововъведение би било полезно за играчите, предпочитащи камера извън кокпита на автомобила.

2

Спираловидно зъбчато колело на кормилната уредба

Може би се чудите какво по дяволите е спираловидно зъбчато колело. Спираловидното зъбчато колело е модифицирано зъбчато колело, при което всеки зъб има ъгъл неперпендикулярен на самото колело. Говори ли ви нещо? Не? Е, една картина се равнява на хиляда думи, така че погледнете долното видео.

Спираловидното зъбчато колело осигурява по-добър контакт между зъбците и респективно по-гладко и тихо движение с по-малко излишни вибрации. Преминаването към такъв вид зъбни колела изисква от Logitech да вдигнат летвата с много по-строги производствени отклонения.  Спираловидните зъбчати колела комбинирани с два комплекта стоманени лагери придават на G27 напредък по отношение на ефективност и гладкост на движенията.

Промени в конструкцията на педалите

Промените в сравнение с предшественика G25 са на пръв поглед незначителни, но потребителите са еднозначни, че промяната е била наложителна и ефективна. Педала на газта е леко прибран назад, така че да не се стига до инцидентно натискане на газта при използване на спирачка. Отново по предписания от потребителите, инженерите от Logitech са издали напред и нагоре педалите за съединител и спирачка, посредством 13 мм. пластина от задната част на самия педал.

3

Регулируеми лицеви панели на педалите

С включване на две допълнителни дупки за болтове в задвижващата система на всеки педал, G27 прави педалите регулируеми според личните предпочитания на играча и по този начин спомага за по-добрата ергономичност. Всеки комплект геймърски волан Logitech G27 идва с фабрично центрирани педали, като чрез специален ключ включен в комплекта, потребителя може да премести лицевата част на педала с около 1/4 вляво или дясно от стандартната позиция. Това е дългоочаквана и добре приета промяна, тъй като различните човешки крака са с различни размери и големини.

Подобрен скоростен лост

Двуфункционалния (Н-модел и последователна смяна на скорости) скоростен лост е гъвкава и амбициозна черта на кормилната система на Logitech. При модела G25 обаче тя е по-скоро неудобство, отколкото обратното и потребителите я наричат с еднозначното „ахилесовата пета“. Заради някои необходими компромиси с дизайна, при използване на Н-модела изпъква недостатък – слабо и неясно усещане за смяна на скоростите, както и усещане за нестабилност и чупливост при натоварване, макар и движещите се части да са произведени от калена стомана. G27 обръща внимание на този недостатък и отговаря с напълно нов редизайн с цел да предизвика по-положително и реално усещане при смяна на скоростите у играча. Премахнат е и досадния звук от щракане, който прави G25 да изглежда като евтина играчка. За да нанесат нужните подобрения на Н-модела, от Logitech са решили да премахнат последователния модел на трансмисия, като той отива изключително върху волана по модела на тип-троник.

4

В заключение ще представим още едно огромно предимство на Logitech G27 спрямо останалите системи геймърски волани. Той е напълно съвместим както с компютър, така и с конзолите XBOX 360 и Playstation 3. Включените в комплекта драйвъри правят неговото използване с водещите симулатори на автомобилни спортове напълно функционално. Той е безспорно най-добрия аксесоар към всяка автомобилна игра. В добавка има възможност за прикрепяне към спортна автомобилна седалка Playseat, което прави усещането от каране на виртуална кола още по-реално.

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*