НОВИНИ
Home / TV, HiFi и Проектори / Ваучерите за безплатен декодер ще се забавят
Ваучерите за безплатен декодер ще се забавят

Ваучерите за безплатен декодер ще се забавят

Раздаването на ваучерите за безплатни декодери за цифрова телевизия няма да започне утре и се отлага за неопределено време, съобщиха за „По света и у нас“ Агенцията за социално подпомагане. В началото на месеца транспортния министър Данаил Папазов обеща, че социално слабите ще започнат да получават талоните от 15 юли, но проверка на „По света и у нас“ в Агенцията по социално подпомагане установи, че и до днес там ваучери не са получени.

Дори агенцията да ги получи утре, раздаването на ценните книги в пощенските станции може да стане най-рано след 5 дни. Многократните опити да получим коментар от транспортното министерство се провалиха.

Проблемът с декодиращи устройства за 1 септември е решен за софийската община Оборище, Североизточна, Централна южна България и Северозападна България. Но и там получаването на устройствата няма да стане веднага. Във врачанското село Згориград чакат цифровизацията с нетърпение. И продължават да не знаят какво трябва да направят, въпреки масираната рекламна кампания.

„Връчвайки този ваучер на лицето, то трябва да отиде в магазин, който е  избран чрез обществена поръчка от министерството на транспорта и срещу този ваучер то получава това декодиращо устройство“, заяви Янита Манолова – зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

Хората, които имат право на ваучери за цифрови декодери, са 210 000 души. Още през май Агенцията за социално подпомагане е дала списъците с имената им в пощите. Основният критерии за получаване е кандидатът да е вземал помощи за отопление през последния отоплителен сезон.

Има обаче и допълнителни условия – телевизора да няма т.нар. формат MPEG-4, да няма връзка с кабелна или сателитна телевизия. При така зададената схема от АСП прогнозираха, че на практика социално слабите, които ще получат ваучери ще са по-малко от 210 000 души.

Източник: bnt.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*